Project Sporthal Elderveld genomineerd voor Dak van het Jaar

 In Geen categorie

De dakvlakken van sportcentrum Elderveld in Arnhem zijn onlangs voorzien van een geheel nieuwe dakopbouw. De opdrachtgever was de gemeente Arnhem en omdat de gemeente een voorbeeldfunctie wil vervullen, was duurzaamheid het centrale uitgangspunt van de dakrenovatie.

Nadat duidelijk was, dat de daken het einde van hun levensduur hadden bereikt, begon men met nadenken over een zo duurzaam mogelijke oplossing. Roofing Service Nederland uit Brummen heeft de daken van de gemeente in onderhoud en is ook een vaste partner van leverancier IKO. Het assortiment behelst diverse concepten op het gebied van duurzaamheid. Na een uitgebreide analyse van de bestaande ­situatie is besloten alle daken tot op de ondergrond te slopen. Vervolgens werden de daken opnieuw geïsoleerd.

Het complex behelst staaldaken en betondaken. De staaldaken van de sporthal zelf werden voorzien van een zonne-energiesysteem. De rest van de staaldaken werd voorzien van een zogeheten ‘luchtzuiverend’ dak. De betondaken van de kantine en kantoren werden voorzien van sedumdaken.

Techniek

De staaldaken waren oorspronkelijk voorzien van een meerlaagse bitumineuze dakbedekking en 60 mm steenwol isolatie. Deze opbouw werd op alle daken tot op de stalen ondergrond verwijderd. Na controle en incidentele reparatie van de stalen dakplaten werden deze allemaal voorzien van het zogeheten eco roof daksysteem. Dit houdt in dat de dakplaten werden voorzien van een aluminium dampscherm en 140 mm PIR isolatie (IKO Enertherm ALU), zodat een Rc-waarde van 6,0 werd bereikt. Het tweelaagse bitumineuze dakbedekkingssysteem bestaat vervolgens uit een mechanisch bevestigde onderlaag (IKO Base Universeel) met een volledig gebrande toplaag (IKO Carrara). Deze toplaag beperkt CO2- emissies, met als bedoeling de ecologische voetafdruk te reduceren. Door de zogeheten ‘Air Care Technologie’ worden stikstof- en zwaveloxide onder invloed van UV-licht omgezet in milieu-neutrale stoffen, die met het hemelwater worden afgevoerd. Dit resulteert in een aantoonbare verbetering van de  luchtkwaliteit. Op de twee sporthaldaken werden tevens zonnepanelen toegepast.

 

De betondaken waren voorzien van een EPS isolatie (80 mm) en een meerlaags losliggend bitumineus dakbedekkings­systeem, geballast met dakgrind. Op deze daken is nu een volledig verkleefd groendaksysteem aangebracht, inclusief 100 mm PIR isolatie. Op de wortelwerende toplaag IKO roofgarden PRO (4 mm) is door Flora Nova uit Ophemert een drainagelaag + sedumlaag aangebracht. De sedumlaag bestaat uit voorgekweekte sedummatten, zodat het dak er direct na oplevering al fraai bijlag.

De daken van het sportcomplex zijn vanuit de omliggende gebouwen zichtbaar, daarom was de esthetische waarde van de daken belangrijk. De witte dakbedekking voorzag hierin, deze geven een nette en rustige uitstraling. Vanzelfsprekend draagt het groendak ook bij aan de esthetische waarde van de daken.

Duurzaamheid

Roofing Service Nederland heeft de toe te passen duurzame daksystemen vooraf aan de opdrachtgever laten zien, in hun Experience Center in het Emerhuys in Zutphen. Hier is een presentatie gegeven met de voordelen van de betreffende dakconcepten op het gebied van duurzaamheid. De verschillende concepten zijn op deze locatie als ‘showroomdaken’ toegepast.

Het witte, reflecterende granulaat aan de bovenzijde van de dakbedekking is voorzien van een titaniumdioxide coating, die luchtzuiverend werkt. De reflecterende werking van de dakbedekking zorgt voor een extra koele binnenruimte in de zomer (besparing airco) en heeft een gunstig effect op het rendement van de zonnepanelen. De sedumdaken dragen bij aan een vertraagde afvoer van het hemelwater en een verdere koeling van de binnenruimte, als ook een verbetering van de luchtkwaliteit. De duurzaamheid van zonnepanelen hoeft niet verder te worden toegelicht.

Tevens heeft het daksysteem een levensduur van ca. 35 jaar: de leverancier geeft een verzekerde garantie van 10+5 jaar op het nieuwe systeem af. In het kader hiervan worden er tijdens de werkzaamheden onafhankelijke dakinspecties uitgevoerd. Na goedkeuring van de juiste verwerking van de producten staat de fabrikant garant voor extra garantie op het dakbedekkingssysteem.

Dakveiligheid

Aan de werkzaamheden heeft een uitgebreid V&G-plan ten grondslag gelegen. Dit houdt in dat tijdens de werkzaamheden een collectief veiligheidssysteem in de vorm van (mobiele) hekwerken is toegepast. Dit was ook nodig omdat er verschillende partijen op het dak aanwezig moesten zijn.

Het oorspronkelijk toegepaste veiligheidssysteem voor de onderhoudsfase is verwijderd en waar mogelijk na de dakrenovatie weer teruggeplaatst. Dit was lang niet overal mogelijk, omdat de dakinrichting was aangepast, met name de sedumdaken en zonnedaken hadden aanpassingen nodig. Ook hier is een veiligheidsplan voor opgesteld, zodat ook het nieuw aangebrachte lijnsysteem een veilige oplossing voor de onderhoudsfase zal bieden

Uw interesse gewekt?

Hebben we uw interesse weten te wekken met dit artikel? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met één van onze medewerkers.

Samenwerking

Dergelijke projecten worden alleen tot een goed einde gebracht als de samenwerking tussen de betrokkenen op een goede manier verloopt. Omdat Roofing Service Nederland optreedt als vaste partner van zowel de opdrachtgever als de fabrikant, die op haar beurt weer werkt met vaste partners voor de groendaken en zonnepanelen, wisten de partijen wat ze aan elkaar hadden. Vooraf was alles goed doorgesproken en tijdens de werkzaamheden hadden de betrokkenen wekelijks overleg over de voortgang. De werkzaamheden worden medio december 2019 afgerond.

  • Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
  • Dakdekker: Roofing Service Nederland, Brummen
  • Dakhovenier: Flora Nova, Ophemert
  • Zonne-energie: Hart4Solar, Zwijndrecht
  • Leverancier daksystemen: IKO B.V., Klundert

Bekijk ook deze artikelen:

Recent Posts

Leave a Comment

Fijne feestdagen namens Roofing Service