Maak uw dak winterklaar

 In Geen categorie

De eerste vorstdag hebben we alweer achter ons liggen. ’s Ochtends moeten we weer krabben voordat we met de auto op pad kunnen. En waarschijnlijk heeft u ook uw winterbanden alweer onder de auto. Mensen die een tuin hebben, hebben deze waarschijnlijk al winterklaar gemaakt.

Maar…is uw dak eigenlijk al klaar voor de winter? Er zijn een aantal dingen die u moet doen om uw dak winterklaar te maken.

Voorkom onnodig warmteverlies

’s Winters kunt u een hoop warmte verliezen door kleine naden en kieren. Vooral op de grens tussen uw dak en de muren kunnen naden en kieren ontstaan. Door deze te sluiten of te laten repareren voorkomt u warmteverlies.

Voorkom lekkages

U zou het misschien op eerste gezicht niet zeggen, maar uw dak heeft een hoop punten waar lekkages kunnen ontstaan. De randaansluiting, dakbanen, afsluitprofielen, naadverbindingen, dakhuid, schoorsteenaansluiting en andere doorvoeren kunnen na verloop van tijd scheurtjes gaan vertonen. Een deskundige dakdekker kan uw dak inspecteren op dit soort kleine schades en deze herstellen nog voordat er lekkage optreedt. Ook kan hij u helpen om aan de hand van een inspectierapport een meerjarig onderhoudsplan te maken om uw dak in topvorm te houden.

Neem contact op met Roofing Service Nederland

Aandachtspunten bij specifieke daken

Wanneer u een plat dak heeft of een groendak, zijn er nog een aantal andere zaken waar u op moet letten.

Een plat dak

Een plat dak heeft het bij hevige regenval soms best moeilijk. Doordat regenwater van een plat dak minder snel wordt afgevoerd dan bij een schuin dak, kan het gewicht van het regenwater enorm worden. Als de hoeveelheid water blijft toenemen, kan een dak onder dit extra gewicht bezwijken. Daarom is het extra belangrijk om bij een plat dak te zorgen dat regenwater zonder belemmering afgevoerd kan worden. Ook de naden en verbindingen op een plat dak verdienen extra aandacht, om lekkage te voorkomen.

Een tuindak of terrasdak

Wanneer u een tuin- of terrasdak heeft moet deze ook winterklaar gemaakt worden. Het winterklaar maken van uw tuindak of terrasdak lijkt op veel punten op het winterklaar maken van uw tuin.

Planten die niet tegen de vorst kunnen, haalt u naar binnen of beschermt u tegen de kou door ze in te pakken met stro of riet. Ook het binnenhalen van tuinmeubels is een goed idee, eventueel nadat u ze heeft schoongemaakt met groene zeep. Daarna kunt u de terrastegels nog eens goed onder handen nemen, door ze stevig te boenen waardoor mos en algen verdwijnen.

Verder is dit een goed moment om onkruid te verwijderen. Want al het onkruid dat u nu verwijdert, zal in het voorjaar niet terugkomen.

Vergeet ook niet om eventuele kranen en waterleidingen af te sluiten en leeg te laten lopen. Zo voorkomt u dat water in de leiding bevriest en de leiding springt.

Hoewel dit lijstje u erg bekend voorkomt, is er één belangrijk punt waar u op moet letten: zorg dat je gebruik maakt van biologische schoonmaakmiddelen. Andere schoonmaakmiddelen dan groene zeep bevatten vaak krachtige chemische stoffen. Deze maken de boel weliswaar schoon, maar zijn ook enorm agressief. Wanneer die stoffen doorsijpelen naar uw dakbedekking, kunnen deze juist schade veroorzaken.

Geen zin om het zelf te doen?

Niet iedereen heeft zin om zijn dak winterklaar te maken. Al helemaal niet wanneer het dak moeilijk toegankelijk is. Gelukkig kunt u dit ook uitbesteden, bijvoorbeeld door een periodiek onderhoudscontract af te sluiten. Met zo’n contract voor uw dakonderhoud of dakrenovatie weet u altijd precies wat er staat te gebeuren en welke kosten dit met zich meebrengt. Wij van Roofing Service Nederland staan klaar om u te helpen om uw dak in topconditie te houden. Voor deze winter, en nog vele erna.

Neem contact op met Roofing Service Nederland

Bekijk ook deze artikelen:

Recent Posts

Leave a Comment

Dakdekkersbedrijf Roofing Service Nederland