Hoe kunt u een gezond dak behouden?

 In Geen categorie

Uw dak krijgt het nodige te verduren. In de zomer wordt het blootgesteld aan hoge temperaturen en UV-straling. Wind, regen, hagel en sneeuw hebben vrij spel. Deze constante geseling vergt nogal wat van het daksysteem. Het is daarom belangrijk goed voor uw dak te zorgen.

Een dak doet zijn werk goed wanneer het is gebouwd volgens een gedegen ontwerp en met dekbedekking van topkwaliteit. Aangelegd door vakkundige professionals, die weten wat ze doen, komt uw gezond dak tot topprestaties.

Maar daarmee begint het pas.

Dakinspectie voor een gezond dak

Zelfs het best aangelegde dak zal na verloop van enkele jaren wat tekenen van vermoeidheid gaan vertonen. Een goed (preventief) dakonderhoudsplan helpt om uw dak op de juiste momenten weer op te peppen, zodat het zijn werk kan blijven doen.

Doordat een dakinspectie standaard onderdeel is van elke onderhoudsbeurt, kunnen we in een vroeg stadium signaleren waar problemen kunnen ontstaan. Als u er zo vroeg bij bent, kunt u ingrijpen nog voordat het probleem zich ook echt voordoet en lekkages voor waterschade zorgen.

In dit artikel delen we een aantal inzichten om u te het dak in topconditie te houden.

daken bladvrij
gezond dak
Dakbedekkingsproject in Arnhem door Roofing Service

Planmatig dakonderhoud door eigen mensen

Dakdekken is een vak. Niet voor niets hebben we bij Roofing Service Nederland echte specialisten rondlopen die alles, maar dan ook alles, weten van “hun” soort dakbedekking. Het is echter niet zo dat u voor alle onderdelen van het dakonderhoud professionals moet inschakelen. Sommige zaken kunnen ook door uw eigen personeel worden uitgevoerd.

Het gaat dan om een aantal basale werkzaamheden, zoals het schoonmaken van de goten en het verwijderen van rommel van het dak. Als de goten niet goed doorstromen, kan water niet goed worden afgevoerd. Er ontstaan dan plassen op het dak. Door het extra gewicht van deze plassen kan het zijn dat het daksysteem schade oploopt. Er zijn zelfs gevallen bekend van daken die instorten onder het gewicht van regenwater dat niet snel genoeg kon worden afgevoerd.

Planmatig dakonderhoud door professionals

Naast de taken die u door het eigen personeel kunt laten uitvoeren, zijn er ook dingen die u absoluut moet uitbesteden. Zorg in ieder geval dat u één keer per jaar een inspectie laat uitvoeren door professionals. Zijn zien waar het dak wat extra aandacht nodig heeft. Kiest u voor Roofing Service Nederland, dan krijgt u een duidelijk, overzichtelijk en begrijpelijke rapportage waarin niet alleen de problemen gesignaleerd worden, maar ook een oplossing wordt voorgesteld.

Normaal gesproken zullen we niet veel aantreffen op een dak waaraan goed planmatig onderhoud wordt uitgevoerd. Het voorkomen van problemen is tenslotte de kern van preventief onderhoud. Maar mochten we toch iets vinden, dan kunnen we dit vaak ter plekke verhelpen. En zo niet, dan nemen we het mee in het onderhoudsplan.

Dakinspectie na extreem weer

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. De herfststormen lijken elk jaar krachtiger. En ze komen ook vaker voor. Maar de rest van het jaar komt extreem weer ook steeds meer voor. Zorg daarom dat u na hevige stormen, extreme hagel of zware regenval even het dak inspecteert. Eventuele schade moet zo snel mogelijk worden verholpen.

Let vooral op de zwakke punten. Bij extreem weer doen problemen zich het meest voor bij:

 • De grote dakoppervlakken
  Naden kunnen loslaten, er kunnen objecten op het dak zijn gevallen die scheuren veroorzaken
 • Losse onderdelen voor waterdichtheid
  Hoe heviger het weer, hoe meer de onderdelen die bedoeld zijn om te voorkomen dat water via kwetsbare punten binnenkomt te verwerken heeft gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de naden van een dakraam, de overgang naar een muur of de drainage.
diensten dakrenovatie
Dakrenovatie door Roofing Service Nederland
Dakonderhoud door Roofing Service Nederland

Dakinspectie na extreem weer

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. De herfststormen lijken elk jaar krachtiger. En ze komen ook vaker voor. Maar de rest van het jaar komt extreem weer ook steeds meer voor. Zorg daarom dat u na hevige stormen, extreme hagel of zware regenval even het dak inspecteert. Eventuele schade moet zo snel mogelijk worden verholpen.

Let vooral op de zwakke punten. Bij extreem weer doen problemen zich het meest voor bij:

 • De grote dakoppervlakken
  Naden kunnen loslaten, er kunnen objecten op het dak zijn gevallen die scheuren veroorzaken
 • Losse onderdelen voor waterdichtheid
  Hoe heviger het weer, hoe meer de onderdelen die bedoeld zijn om te voorkomen dat water via kwetsbare punten binnenkomt te verwerken heeft gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de naden van een dakraam, de overgang naar een muur of de drainage.

Bescherm uw dak

Zorg dat mensen zo min mogelijk op het dak komen. Hoe minder mensen het dak betreden, hoe kleiner de kans dat ze per ongeluk iets beschadigen. Maar soms kan het niet anders, al is het maar omdat u elk jaar uw dak wilt (laten) inspecteren.

Iedereen wil het dak op

Het zijn niet alleen de mensen die voor uw dak zorgen die soms het dak op moeten. Ook andere dienstverleners moeten soms op het dak komen. De glazenwasser werkt vaak vanaf het dak. En ook moet veel onderhoud op het dak worden uitgevoerd, zoals aan de airconditioning, ventilatie of verwarmingsinstallatie.

Alles bij elkaar is er gedurende het jaar best veel dakverkeer.

Paden

Zorg dat uw dak voldoende bescherming heeft. Leg voetpaden aan, zodat er een laagje tussen de bezoeker en het dak is. Mocht iemand iets scherps onder de schoen hebben, dan voorkomt u op deze manier dat lekkages ontstaan.

Regels

Leg regels vast over het dakverkeer. In dit document staan niet alleen voorschriften over de veiligheid van mensen, maar ook regels over hoe men zich op het dak moet gedragen om schade te voorkomen. Zorg dat iedereen die het dak op gaat deze voorschriften kent en accepteert: eigen mensen, maar ook externen. De volgende onderdelen zouden standaard in de regels moeten zijn opgenomen:

 • Men betreedt het dak zo min mogelijk
  • In de winter wordt geen planbaar werk op het dak uitgevoerd
 • Alles wat op het dak gebeurt, moet worden vastgelegd in een dakdossier
 • Voorafgaand aan elke activiteit moet de staat van het dak worden vastgelegd op foto’s. Na afloop worden ook foto’s gemaakt. De “voor” en “na” foto’s worden vergeleken en gelden bij een dispuut als bewijsmateriaal.
 • De “voor” en “na” conditie van dakonderdelen wordt vastgelegd bij elke activiteit op het dak
 • Materiaal dat op het dak wordt opgeslagen wordt altijd geplaatst op platen die het dak beschermen
 • Eventuele schade dient onmiddellijk gemeld te worden

Denk na over plaatsing

Door van te voren goed na te denken over waar bepaalde dingen op uw dak geplaatst worden, kan de hoeveelheid gelopen kilometers op uw dak ook worden teruggebracht.

 • Plaats mechanische apparatuur (zoals airco) op een makkelijk te bereiken plek
Project Esdec Deventer
Project Bosch Rexroth Boxtel

Planmatig dakonderhoud is een plan voor de toekomst

Iedereen die een dak onder zijn hoede heeft wil hetzelfde: een daksysteem dat goedkoop is om te bouwen, amper onderhoud vergt en waar u geen omkijken naar hebt. En met een nieuw dak is dat vaak ook zo, in ieder geval de eerste jaren.

Val echter niet voor de verleiding om na de aanleg uw dak te negeren. Zorg al bij de aanleg voor een goed plan dat de gehele levensduur van het dak omvat. Kijk naar de kosten van het dak wanneer u alles meeneemt: aanleg, onderhoud en levensduur. Let bij het maken van een lifecycle-kostenanalyse in ieder geval op het volgende:

 • Vergelijk de kosten van de bouw van uw dak met de levensduur. Wees wel kritisch, want veel nieuwe systemen die zichzelf “gelijkwaardig” noemen aan wat langer op de markt is hebben vaak geen enkel bewijs dat ze inderdaad zo lang meegaan als in de salespitch wordt beweerd. Ze lijken dan wel goedkoper, maar vaak blijken ze dit niet te zijn.
 • Als u moet kiezen tussen een goedkoper en een duurder systeem, vergelijk de meerkosten dan met de kosten van reparaties of vervroegde vervanging. De duurdere optie is vaak op termijn stukken voordeliger.
 • Let op het soort garantie, kijk naar de garantieduur, maar ook naar de voorwaarden (en uitsluitingen).
 • Neem in de besluitvorming mee hoe groot het belang is van de zaken die zich binnen bevinden. Een lekkage in een kantoortuin heeft minder desastreuze gevolgen als een lekkage in een ruimte waar gevoelige en dure apparatuur staat. En een lekkage in een parkeergarage is geen probleem, een lekkage in het magazijn waardoor uw hele voorraad verloren gaat wel.
 • Kijk naar het verleden van de partij waarmee u zaken wilt doen. Het is niet voor niets dat we bij Roofing Service Nederland trots uitdragen dat we al meer dan 50 jaar ervaring hebben met alle vormen van dakbedekking. En ook onze positieve klantreviews laten zien dat we betrouwbaar zijn. Natuurlijk is ervaring en klanttevredenheid niet allesbepalend, maar u zou deze wel moeten laten meewegen in uw keuzes.

Een gezond dak is ingewikkelder dan het lijkt

Uit het bovenstaande komt duidelijk naar voren dat er bij het gezond houden van uw dak best veel komt kijken. Het is geen kwestie van een dak laten bouwen en klaar-is-Kees. Het goed beheren van een dak is bijna een kunstvorm.

Een lekkend dak kan enorme gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Dus voorkom lekkages. Voer regelmatig dakinspecties uit en zorg dat het dak goed onderhouden wordt. Daarmee voorkomt u problemen en verlengt u de levensduur van uw dak.

En weet ook dat dakonderhoud weliswaar geld kost, maar dat het niet uitvoeren van dakonderhoud uiteindelijk alleen nog maar veel meer kost. Besparen op inspectie en onderhoud klinkt misschien als een makkelijke bezuinigingspost, maar is valse zuinigheid.

duurzaam wagenpark
Recent Posts

Leave a Comment

groendak verbeterd de leefomgevingProject Smurfit Kappa Loenen