Een duurzaam dak

 In Geen categorie

Duurzaamheid is hot. Bij Roofing Service Nederland merken we al jaren dat de vraag naar duurzame dakoplossingen blijt toenemen. Maar wat is nu eigenlijk een duurzame dakoplossing? Afhankelijk van wie je het vraagt, krijg je een ander antwoord. Daarom leek het ons goed om eens duidelijk op te schrijven wat wij precies verstaan onder een duurzaam dak.

Laat duizend bloemen bloeien

Even een greep uit de vele verschillende termen die gebruikt kunnen worden om een duurzaam dak te bespreken. Een duurzaam dak is in ieder geval méér dan een dak waarop een paar zonnecellen zijn geïnstalleerd.

Hoewel een dak dat duurzame energie opwekt natuurlijk een stuk beter is dan een traditioneel dak. En hoe zit het met energie-efficiency? Een groendak, bijvoorbeeld, wekt geen energie op, maar laat u wel besparen op het stroomgebruik van de airco.

Over groendak gesproken, soms wordt er in kleuren over daken gesproken. Zo is een groendak of sedumdak bedekt met planten, ligt een zwart dak vol met PV-panelen en zorgt een wit dak dat de hitte van de zon gereflecteerd wordt.

De werkelijkheid is dat een duurzaam dak veel dingen tegelijk kan zijn.

Duurzaam dak
Project De Woonplaats Aalten
Project Sport- en Wijkcentrum Vredenburcht Arnhem

Duurzame daken: energie

Een duurzaam dak kan zowel energie opwekken (met zonnepanelen of een zonneboiler) als ook energie besparen. Eigenlijk is het zonde dat we niet elk dak gebruiken voor de energietransitie, want elk dak kan aan twee kanten helpen om de overstap naar duurzaamheid te maken. Aan de buitenzijde kan een dak energie opwekken of besparen, terwijl een isolatielaag aan de binnenzijde helpt om uw stook- en airco-kosten terug te brengen.

Indien gewenst zullen wij een onderhoudsrapport samenstellen per dakvlak. Het onderhoudsrapport
is als volgt opgebouwd:

  • Daktekening.
  • Bestaande dakopbouw.
  • Onze bevindingen tijdens het onderhoud.
  • Een passend advies.
  • Resterende levensduur verwachting.
  • Conditiecijfer.
  • Een uitgebreide fotorapportage ter onderbouwing.

Duurzame daken: water

We hebben steeds meer te maken met droge periodes, afgewisseld met extreem hevige regenbuien. Helaas kan ons rioolsysteem dat niet meer aan.  Op de piekmomenten is de aanvoer van water simpelweg veel te groot. Een duurzaam dak dat water vasthoudt, zorgt ervoor dat er minder water door het riool afgevoerd moet worden. Dat voorkomt dat de straten blank komen te staan en kelders onderlopen. Tegelijkertijd helpt het opgevangen water om de temperatuur een beetje te temperen en kunnen planten er op overleven. En als water gebruikt wordt dat eerder is opgevangen, hoeft er minder gesproeid te worden. Dat scheelt een hoop kostbaar drinkwater.

Duurzame daken voorkomen hitte-eilanden – Urban Heat Effect

De term hitte-eiland wordt langzaam steeds bekender. Met deze term beschrijven we het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. Dat verschil kan oplopen tot 4 graden. Daardoor ervaren we in de stad veel meer hittestress. Er overlijden zelfs veel meer mensen tijdens hittegolven. Duurzame daken, en dan vooral de witte daken en groendaken, gaan dit effect tegen.

Een duurzaam dak zorgt voor een duurzaam pand

Als een gebouw in verval begint te raken, begint dit vaak met lekkages in het dak. Ook daarom is het dus goed om te zorgen dat uw dak goed onderhouden wordt. Planmatig dakonderhoud vergroot de levensduur van uw pand, voorkomt verspilling en de noodzaak voor dakrenovatie.

Kennis van buiten

Nu zijn wij er bij Roofing Service Nederland trots op dat we al meer dan 50 jaar verstand van daken hebben. Doordat we veel specialisten in vaste dienst hebben kunnen we een aardig woordje meespreken over alle soorten dakbedekking. En tijdens de veel-voorkomende bijscholingsdagen krijgen we ook veel kennis mee over het verduurzamen van daken.

Maar feit is, dat we niet alles kunnen.

Gelukkig weten we wél waar we de nodige kennis kunnen vinden. Samen met onze deskundige partners kunnen we een integrale verduurzaming van uw duurzaam dak verzorgen.

En terwijl de wetenschap hard werkt aan het onderzoeken van nieuwe duurzame doorbraken, zorgen wij ervoor dat de door hen geproduceerde kennis zo goed en efficiënt mogelijk wordt vertaald naar wat het bedrijfsleven nodig heeft: een dak dat u en uw medewerkers droog houdt en goed is voor de planeet.

duurzaam wagenpark
Recent Posts

Leave a Comment

Sporthal Hofstede Maasland